Dekadentní čokoládový dort s řepou

David Frenkiel a Luise Vindahlová, autoři blogu Green Kitchen Stories, jsou současné hvězdy moderní vegetariánské kuchyně. Ve své kuchařce The Green Kitchen – Lahodná a zdravá vegetariánská jídla pro každý den, která právě vyšla česky, přinášejí více než sto receptů na slané i sladké, v nichž spojují běžné kuchyňské suroviny s čerstvými sezonními.


Dekadentní čokoládový dort s řepou

Čokoládové koláče a dorty jsem dělal už jako puberťák. Popravdě jsem je několik let poctivě pekl dvakrát či třikrát do týdne, takže se v téhle oblasti považuju za vskutku zkušeného. I když tenhle koláč je podstatně méně sladký, než byly ty mé pubertální, má mnohem víc chuti. Řepy se rozhodně nelekejte. Vůbec nechutná s tou čokoládou divně – naopak, dodává jí neobyčejnou chuťovou hloubku. – David

Soffa_The+Green+Kitchen.png

počet porcí:

  • 10

 

co potřebujete:

  • 150 ml extra panenského olivového oleje

  • 120 ml javorového sirupu nebo tekutého medu

  • 50 g tmavé čokolády (75%), nalámané na kousky

  • 250 g syrové červené řepy nebo asi 3–4 středně velké řepy, nastrouhané

  • 3 vejce

  • 200 g světlé hladké špaldové mouky

  • 2 lžičky prášku do pečiva

  • 5 lžic kakaa

  • špetka mořské soli

  • 1 lžíce strouhaného kokosu

 

postup:

  • Troubu předehřejte na 180 °C.

  • Na velmi nízkém stupni zahřejte olej v hrnci. Přidejte javorový sirup a čokoládu a promíchejte, až bude čokoláda rozpuštěná. Sejměte z plamene. Přihoďte nastrouhanou řepu a promíchejte. Vejce rozklepněte do malé misky a pak přidejte do hrnce.

  • Do jiné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, kakao a sůl a vmíchejte do hrnce k řepné směsi.

  • Bábovkovou, věncovou nebo koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte trochou oleje. Boky vysypte kokosem, aby se těsto nepřichytilo.

  • Do formy vlijte těsto a koláč pečte 25–30 minut, nebo až lehce ztmavne a na povrchu trochu popraská, ale uvnitř bude ještě trochu lepkavý.

  • Nechte ho chladnout 15 minut ve formě a pak opatrně vyklopte. Chutná skvěle ještě zatepla, ale vychladlý uchovávejte 2–3 dny v ledničce.


Knihu The Green Kitchen v češtině vydala Markéta Pavleje neboli Kitchenette a zakoupit si ji můžete zde.

Soffa_The Green Kitchen
Soffa_The Green Kitchen

Další recept od Green Kitchen Stories – na polévku z pečených rajčat & cizrny – a zajímavé články nejen o jídle najdete v tištěném vydání Soffa 27, které si můžete objednat až domů s poštovným po České republice zdarma.


text: Hana Janišová | autoři receptů: David Frenkiel a Luise Vindahl | foto: Johanna Frenkel

jídloSOFFA