Vejce a my

Proč by mělo být první vejce? Protože pak by nebyla slepice! Věříte tomu? Ať už byla evoluce drůbeže jakákoli, netřeba v ní dloubat. Raději si řekněme, proč by mělo být vejce to, co si s sebou zabalíte na opuštěný ostrov.

IMG_0412_vyska.jpg

Vejce je dokonalé, a přesto není na první pohled vůbec složité. Bílek a žloutek. Vejce můžete sníst syrové i vařené. Bílek si dopřávají sportovci. Žloutek se přidává do jídla malým dětem. Dohromady slouží jako pojidlo. Umí spojit těsto, tvářit se jako omeleta nebo palačinka. Propojí chutě a samo o sobě potřebuje maximálně sůl. Bez vejce by nebyla snídaně, brunch, neupekl by se koláč.

Ale není vejce jako vejce. Chcete jíst šťastné „kousky“? Pak zapomeňte na ty, co pochází z klecového chovu slepic (označené č. 3). Nevhodné jsou i vejce od nosnic v halách (označené č. 2). Co naopak můžete? Vajíčka, která snesly slepice chované ve volném výběhu (označené č. 1), a za jako úplný ideál se považuje organický odchov, tedy vejce od farmářských slepiček (označené č. 0 nebo také ničím nepopsané).

Soffa_vejce.jpg
Soffa_vejce.jpg

A nyní si spolu vejce pěkně proklepneme. Skořápka by měla být pevná, neporušená. Nikdy, opravdu nikdy vejce nemyjte vodou, porušíte tím strukturu skořápky, která slouží jako dokonalé brnění proti vnějším vlivům. Vejce tak vydrží být dlouho fit, i na ostrově. Když ho rozklepnete, žloutek by měl být pěkně žlutý, bílek by měl mít strukturu želatiny. A samozřejmě nesmí zapáchat.

Teď pozor! Téma zdraví. Vejce obsahuje cholesterol, ale taky lecitin, co ho vyvažuje. Vejce uvařené natvrdo není časovaná bomba, ba naopak! A odkud se bere barva skořápky? Už ve vejcovodu, to je místo, kde slepice vejce „dopeče“. Běžná plemena snáší vajíčka zbarvená dohněda, slepice s bílými ušnicemi pak obvykle bílá vejce.

Takže ať už se chystáte na opuštěný ostrov a potřebujete jíst tzv. all in one nebo prostě jen chcete připravit snídani, něco upéct, pak jděte do vejce od šťastných slepic. Tak jako to děláme my ve Slepičárně.

Snídaňová houbová frittata se slaninou

Patříte mezi vášnivé houbaře? Milujete dlouhé snídaně, kde hraje hlavní roli vejce? Spojte tyto dvě záliby v jednu a upečte si frittatu. Připomíná omeletu, ale zapéká se v troubě. A co víc, omeletu obvykle připravíte na pánvi a servírujete jako jednu, maximálně dvě porce. Fritttatu můžete připravit i na brunch, hned pro několik strávníků.

Soffa_vejce.jpg

OBTÍŽNOST:

  • snadné

POČET PORCÍ:

  • 2

CO POTŘEBUJETE:

  • 1 lžíce másla + na vymazání formy
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 menší cibulka
  • 50 g anglické slaniny
  • 2 hrsti pokrájených hub
  • drcený kmín
  • tymián
  • sůl a pepř
  • 4 vejce
  • 50 ml smetany ke šlehání (33%)
  • parmazán

POSTUP:

  • Na pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem. Orestujte nadrobno nasekanou cibulku spolu s na kostičky nakrájenou slaninou.
  • Přidejte očištěné a na menší kousky nakrájené houby. Orestujte. Poté vmíchejte trošku kmínu a tymiánu. Restujte dozlatova. Odstavte.
  • Troubu předehřejte na 200 °C. Formu na pečení vymažte máslem.
  • V míse zlehka vyšlehejte vejce se solí, pepřem a smetanou. Přelijte je do formy a zasypte směsí z pánve.
  • Frittatu pečte dozlatova, asi 25 minut. Pak ji ještě horkou zasypte nastrouhaným parmazánem a ozdobte tymiánem. Podávejte třeba s chlebem.

Další recepty najdete na www.slepicarna-blog.cz


text a foto: Jana Vašáková (Facebook@slepicarnablog)

jídloSOFFASoffa27