Perník s čokoládovou polevou a kokosem

Bez cukru je na světě líp, tvrdí Janina Černá, která dokázala pro nízkofruktózové a nízkosacharidové stravování nadchnout desetitisíce lidí. Cesta k tomuto životnímu stylu u ní však nebyla jednoduchá a vedla přes všemožné i nemožné diety a poruchy příjmu potravy. Její druhá kniha – Cukrfree kuchařka pro malé i velké – na níž se autorsky podílela také Jana Dell Plotnárková, vyšla v květnu v nakladatelství Sevruga Zdeňka Pohlreicha a kromě 120 receptů, které jsou bez přidaného cukru, přirozeně bez lepku a většina bez laktózy, obsahuje i řadu rad, tipů a výživových doporučení. 

Pernik-4.jpg
Pernik-3.jpg
Pernik-1.jpg

Perník s čokoládovou polevou a strouhaným kokosem 

Perník je vděčný dezert. Jeho přípravu zvládne i začátečník, suroviny jsou lehce dostupné, můžete si ho připravit i několik dní předem a dozdobení skýtá prostor pro vaše kulinářské výboje. Lze ho upéct v hranaté formě a jíst ho jen tak, k dobré kávě nebo čaji, nebo ve formě kulaté a ozdobit. Pokud ho před potřením čokoládovou polevou rozříznete a promažete marmeládou, ideálně bez přidaného cukru, můžete jej směle podávat jako slavnostní dort. 

Postup: 

  • Troubu předehřejte na 170 °C. 
     
  • Do mixéru vložte vejce a mandlové máslo a společně promixujte tak, aby vznikla jemná hmota. Poté přidejte kůru z citronu, koření, jedlou sodu a vše společně promíchejte. 
     
  • Formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem a těsto do ní vlijte. 
     
  • Vložte do trouby a pečte 25−30 minut. Propečenost perníku kontrolujte dřevěnou špejlí. 
     
  • Na závěr pečení si ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, přidejte lžíci kokosového oleje a promíchejte. 
     
  • Hotový perník nechte vychladnout, jeho povrch potřete rozehřátou čokoládou, posypte kokosem a servírujte. 
     
  • Skladujte po dobu maximálně pěti dní v uzavřené nádobě v lednici. 

 

 

Obtížnost: 

  • snadné 

Počet porcí: 

  • 16 

Co potřebujete: 

  • 4 vejce 
  • 1 hrnek mandlového másla 
  • 1 lžička citronové kůry z bio citronu 
  • 2 lžičky perníkového koření 
  • 1 lžička jedlé sody 

na polevu:

  • 85 g vysokoprocentní čokolády 
  • 1 lžíce kokosového oleje

na ozdobení:

  • strouhaný́ bio kokos 

Knihu Cukrfree kuchařka pro malé i velké seženete i s podpisy autorek na www.zdenekpohlreich.cz a www.cukrfree.cz.

Další recepty a zajímavé články nejen o jídle najdete v tištěném vydání Soffa 27, které si můžete objednat až domů s poštovným po České republice zdarma.


text: Hana Janišová, Janina Černá a Jana Dell Plotnárková | styling a foto: Janina Černá