Polévka z pečených rajčat a cizrny

S blížícím se podzimem se do našich jídelníčků vrací více teplých jídel. Ben a Kensey se rozhodli natočit videorecept na vegetariánskou polévku z pečených rajčat a cizrny z kuchařky Green Kitchen. Tento recept a devět dalších najdete v Soffa 27 věnovaném jídlu.

David Frenkiel a Luise Vindahlová, autoři blogu Green Kitchen Stories, jsou současné hvězdy moderní vegetariánské kuchyně. Ve své kuchařce Green Kitchen přinášejí více než sto receptů na slané i sladké, v nichž spojují běžné kuchyňské suroviny s čerstvými sezonními. Vybrali jsme pro vás chuťově výraznou polévku z pečených rajčat, kterou si můžete vzít i do práce coby lehký oběd, a Ben Kensey natočili video z přípravy. Dobrou chuť!


Polévka z pečených rajčat a cizrny

Soffa27_recipe_soup_greed-kitchen-stories.png

Obtížnost: 

  • snadné 

Počet porcí: 

  • 2–4 

Co potřebujete: 

  • 1 kg zralých rajčat, rozpůlených 
  • 450 g uvařené cizrny 
  • 4 snítky oregana, pouze lístky 
  • 1 lžička papriky 
  • 6 stroužků česneku, rozdrcených plochou stranou nože 
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje 
  • mořská sůl 
  • bílý jogurt a několik lístků oregana na ozdobu 

Postup: 

  • Troubu předehřejte na 200 °C. 
  • Rajčata, cizrnu, oregano, papriku a česnek promíchejte na plechu nebo v pekáči. Zakapejte olivovým olejem, dejte do trouby a pečte asi hodinu, nebo až rajčata místy lehce zčernají a budou bublat. Vyndejte z trouby (pár kuliček cizrny si odložte k podávání), vše přesuňte do mixéru či robotu a rozmixujte dohladka. Je-li třeba, přidejte trochu vody.  
  • Polévku servírujte v miskách nebo na talířích se lžičkou jogurtu, lístky čerstvého oregana a několika zrnky opečené cizrny navrch. Je lahodná s krajícem kváskového chleba. 

recept: David Frenkiel a Luise Vindahl (@gkstories) | text: redakce | video: Ben&Kensey (@Benandkens)