K adventnímu obědu

Adventní neděle si žádají něco speciálního. Připravte si třeba českou klasiku: svíčkovou omáčku se špikovaným hovězím masem, knedlíkem a brusinkovým terčem.

michaela-karasek-cejkova
Soffa_Bez buchet se nevdas - svickova.jpg

Příprava:

  • 4 hodiny včetně mrazení a pečení

Ingredience:

  • 600 až 800 g zadního hovězího 

  • 100 g špeku 

  • 4 mrkve 

  • 2 petržele 

  • půlka celeru 

  • 2 cibule 

  • 2 lžíce másla 

  • olej 

  • 1 lžíce mouky 

  • 0,5 litru vývaru (lze nahradit vodou) 

  • 5 kuliček nového koření 

  • 5 kuliček celého pepře 

  • 3 bobkové listy 

  •  2 lžíce másla 

  • 1 lžíce mouky 

  • 250 ml smetany ke šlehání 

  •  citron a brusinky k podávání 

Nejprve si připravíš maso. Teď se ti bude hodit, jestli jsi chodila na hodiny šití nebo vyšívání, je to jemná práce! Špek nakrájej na asi 1 cm široké hranolky, na jedné straně je seřízneš do špičky. Pak dej špek cca na hodinu do mrazáku. Podobné hranolky připrav i z poloviny mrkve. 

Hovězí odblaníš a ostrým tenkým nožem provedeš vodorovné vpichy, téměř až na konec masa. Do nich vsuneš kousky zmrzlého špeku a mrkve. 

Maso na povrchu osol a opepři. V hrnci nebo pánvi rozehřej olej a maso na něm ze všech stran opeč, ať se zatáhne. Když je opečené, odlož ho do hlubokého pekáčku. 

Zbylou mrkev, petržel, celer a cibuli oloupej a nakrájej na maličké kostičky, zeleninu můžeš také nastrouhat. Do pánve po mase přidej máslo a opeč na něm kořenovou zeleninu. Až zezlátne, přidej i cibuli a spolu s ní opékej dozlatova. Pozor, ať se zelenina nespálí. Pak zeleninu zasyp moukou, pořádně promíchej a ještě asi minutu opékej. Nakonec do pánve přilij vývar, přiveď směs k varu a obsah nalij do pekáčku k masu. Přidej i nové koření, pepř, bobkový list a peč v troubě na 180 °C alespoň 1,5 hodiny, 2 hodiny jsou ideální, dokud maso nezměkne. Maso v průběhu otáčej. 

  

Po upečení maso vyjmi z pekáčku a nech ho stranou odpočívat. Zeleninu přepasíruj přes jemné síto. 

 

V hrnci nech zpěnit máslo, zasyp moukou a míchej, dokud nevznikne světlá jíška. Nalij do ní část přepasírované šťávy, metličkou promíchej a nakonec přidej i zbytek. Vař asi 10 minut, dochuť solí, pepřem, případně citronovou šťávou, smetanu přilij až úplně na závěr, ať se nesrazí. 

 

Maso před podáváním ohřej a nakrájej ostrým nožem na tenké plátky. Podávej spolu s knedlíky přelitými omáčkou, ozdob brusinkami či kouskem citronu. 

  

Další zábavné koláže od fotografky Michaely Karásek Čejkové doplněné o recepty tradiční české kuchyně najdete ve vydání Soffa 29 s tématem Bohatství:


Recept pochází z kuchařky Bez buchet se nevdáš! Adély Hálkové a Kateřiny Podolákové, Došel karamel, Praha 2018. | foto: Marek Podhora | koláž: Michaela Karásek Čejková

jídloSOFFASoffa29