Posedlost fermentací a recept na probiotickou limonádu

Fermentace či kvašení je dnes nesmírně módní slovo. Může za to rozvoj moderních medicínských technologií, které umožňují rychle přečíst DNA a pracovat s velkými balíky dat. A tak se během posledních třiceti let upřela pozornost lékařů, biologů, farmaceutů a spousty dalších oborníků na staronový, neznámý vesmír v našem těle. S čím nám pomáhá mikrobiom, jsou probiotika všespasitelná a jak si vyrobit probiotickou limonádu? Odpovědi najdete v článku Zuzany Ouhrabkové, autorky blogu Zkvašeno.

Soffa30_illustration-Jakub Mikuláštík-1
Screenshot+2019-01-05+at+16.35.18.jpg

Společně s námi žijí stovky bilionů dalších tvorů. Téměř 9 z 10 buněk našeho těla není lidských a jsou všude. Na celém povrchu těla, ve všech tělních otvorech a pochopitelně v trávicím traktu. Mikrobi nám zajišťují zdravou kůži, pomáhají chránit zuby, mají vliv na plodnost, velká část naší potravy by bez nich byla nestravitelná, vyrábí nám vitaminy a další důležité látky, regulují ukládání tuku nebo třeba produkci hormonů. Trénují naši imunitu, sami aktivně brání pomnožení nežádoucích mikrobiologických vetřelců a mají vliv na naši náladu a duševní zdraví.

Celý článek si můžete přečíst ve vydání Soffa 30 s tématem Proměny:


Recept: Přírodní probiotická limonáda

Zázvorovou sodovku sycenou kysličníkem uhličitým asi všichni znáte. Při troše trpělivosti můžete oddenek zázvoru proměnit v přirozeně perlivou limonádu.

Suroviny:

  • 50 g čerstvého zázvoru

  • 50 g čerstvé kurkumy

  • 100 g cukru

  • 1 citron

  • 900 ml jablečného moštu či džusu

Vybavení:

  • pevný ziplockový sáček o objemu 0,5 l

  • skleněná lahev s patentním uzávěrem o objemu 1 l

  • uzavíratelná lahvička na sirup o objemu 300 ml

  • struhadlo

Čas na přípravu:

  • 1–2 týdny

Zázvor a kurkumu kupte co nejčerstvější. Oddenky by měly být hladké, bez sebemenší stopy plísní či hniloby. Kurkumu najdete v obchodech s asijskými potravinami, ale obejdete se i bez ní – v takovém případě potřebujete zázvoru dvojnásobné množství. Zázvor a kurkumu určené pro kvašení skladujte v lednici, ideálně v menší uzavíratelné krabičce.

Výroba živého sirupu:

20 g zázvoru a 20 g kurkumy důkladně omyjte pod studenou vodou a nastrouhejte – i se slupkou, na které sedí ony žádoucí kultury, co směs zkvasí. Vymačkejte šťávu z citronu a vše smíchejte se 40 g cukru. Kašičku dejte do ziplockového sáčku, vymáčkněte co nejvíce vzduchu a sáček odložte na teplé místo, ideálně okolo 25 °C. Při běžné pokojové teplotě to bude taky fungovat, jen to možná bude trvat o den či dva déle.

Druhý den nastrouhejte po 10 g kurkumy i zázvoru a smíchejte s obsahem sáčku a přidejte dalších 20 g cukru. Vraťte na teplé místo. Proceduru opakujte ještě následující dva dny. Při každém krmení směs zkontrolujte, jestli se někde nelíhne plíseň (směs by měla být zářivě žlutá hustá šťáva s kousky oddenků a nic víc) a jestli to divně nepáchne. Zkuste směs ochutnat, zda je jen sladkokysele pikantní. Pokud se začne kazit, nezbude než obsah sáčku vylít na kompost a zkusit to s jiným zázvorem a kurkumou, protože ty oddenky, co nezkvasily dobře, byly kontaminované něčím, co pít nechceme. Při vaření to nevadí, tam spory zabijí vysoké teploty.

Třetí či čtvrtý den od založení by už celá směs měla bublat, tj. sáček se bude nafukovat. Pokud ne, tak ještě dva tři dny počkejte. Prokvašenou směs sceďte a vymačkejte, měli byste mít okolo 250 ml sirupu. Slijte ho do vyvařené lahvičky a uchovávejte v lednici. Vydrží tam minimálně pár měsíců.

Zbylý nastrouhaný zázvor a kurkumu můžete použít jako urychlovač kvašení další várky, stačí vzít cca 5 g, smíchat s 50 g čerstvých oddenků a s cukrem a den dva počkat, než směs prokvasí. Nebo vymačkaný zázvor a kurkumu zamrazte pro pozdější použití.

Výroba limonády:

Vezměte 100 ml zázvorovo-kurkumového sirupu, rozmíchejte v 900 ml jablečné šťávy, nalijte do lahve s patentním uzávěrem a nechte 24 hodin na teplém místě. Po 24 hodinách by měl obsah při otevření zasyčet – v opačném případě ještě počkejte a zkontrolujte po cca 12 hodinách. Pak limonádu dejte ještě na 24 hodin do lednice dozrát.

Vypijte do 2–3 dnů. Limonáda bude postupně dál a dál prokvášet, bude se z ní ztrácet sladká chuť a zesilovat kyselost.

Tip:

V případě, že vás jablečno-zázvorovo-kurkumová chuť omrzí, můžete limonádu buď obohatit kořením (skořice, hřebíček či kardamom – koření svařte v jablečném moštu, bez převaření by mohlo limonádu kontaminovat plísněmi), nebo místo jablečného moštu použijte švestkový, hruškový či ananasový džus. Kurkumu lze úplně vynechat, připravte živý sirup jen ze zázvoru a zalijte ho oslazeným černým čajem.


text: Zuzana Ouhrabková | ilustrace: Jakub Mikuláštík